با بهترین ویتامین‌های دوران بارداری آشنا شویم
با بهترین ویتامین‌های دوران بارداری آشنا شویم

 

بارداری یکی از دوران‌های حساس زندگی زنان است و کسانی که در این دوران به سر می‌برند تمام تلاش خود را می‌کنند تا با انجام اقدامات لازم سلامت خود و جنین را تامین کنند.

یکی از موارد مهم که در سلامتی بدن انسان نقش دارد تغذیه است، بدن ما از طریق تغذیه مواد مغذی مختلفی از جمله مواد معدنی و ویتامین‌های مختلف را دریافت می‌کند. حال در دوران بارداری و شیردهی که سلامت کودک نیز در نظر گرفته می‌شود اهمیت دریافت این مواد مغذی دو چندان است.

برخی از زنان در دوران پیش از بارداری با یک تغذیه سالم و کامل سعی می‌کنند تمام مواد مورد نیاز برای بدن خود و جنین را تامین کنند و این افراد در زمان بارداری و شیردهی نیز با مشکلات چندانی مواجه نخواهند شد، برخی دیگر از زنان برای بهتر کردن این روند ترجیح می‌دهند تا از مکمل‌ها و مولتی ویتامین‌ها استفاده کنند. البته مصرف هر نوع دارویی در دوران بارداری باید با تجویز پزشک متخصص انجام شود.

در ادامه داروبیار به بررسی ویتامین‌های مفید در دوران بارداری و نحوه دریافت آن‌ها خواهد پرداخت.

 

فولیک اسید

فولیک اسید یا همان فولات از مهم‌ترین ویتامین‌های دوران بارداری و یا حتی پیش از آن به حساب می‌آید و به طور معمول این ویتامین برای تمام زنان باردار تجویز و توصیه می‌شود.

دوران جنینی یک دوره بسیار حساس است و ایجاد هرگونه مشکل در این دوران می‌تواند سبب آسیب‌های جبران‌ناپذیر شود.

فولیک اسید در بدن زنان باردار به تولید گلبول‌های قرمز کمک کرده و از کم‌خونی جلوگیری می‌کند، کم‌خونی مادر سبب بروز مشکلاتی همچون زایمان زودرس، کم‌خونی نوزاد و یا کمبود وزن نوزاد می‌شود.

بیشتر بخوانید:  مشخصات روی بسته بندی و جلد کاندوم چه اطلاعاتی به ما می دهد؟

فولیک اسید علاوه‌بر جلوگیری از کم‌خونی در جلوگیری از نقص لوله عصبی نیز موثر است، این بیماری سبب ایجاد مشکلاتی در ستون فقرات و مغز نوزاد می‌شود.

با بهترین ویتامین‌های دوران بارداری آشنا شویم
با بهترین ویتامین‌های دوران بارداری آشنا شویم

ویتامین‌های دیگر برای دوران بارداری

در دوران بارداری و پیش از آن و یا حتی دوران شیردهی تنها ویتامین فولیک اسید برای زنان کافی نیست و بدن نیازمند دریافت ویتامین‌های دیگر نیز می‌باشد.

کلسیم و ویتامین D، هر دو این مواد در استخوان بندی جنین تاثیر دارند و علاوه‌بر این موضوع کلسیم مسمومیت بارداری را کاهش می‌دهد و ویتامین D پوست و چشمانی سالم را برای نوزاد ایجاد می‌کند.

آهن، کمبود آهن در زنان باردار سبب بروز مشکلاتی از جمله کم‌خونی در مادر و جنین می‌شود. به طور کلی زنان باردار نسبت به افراد معمولی باید به میزان دو برابر آهن مصرف کنند. بهترین منبع دریافت آهن وعده صبحانه است، بنابراین این وعده برای زنان باردار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

ویتامین B12، این ویتامین در ساخت و عملکرد درست سلول‌های عصبی نقش بسیار مهمی دارد و همچنین در ساخت گلبول‌های قرمز خون نیز نقش دارد.

روی، این ماده سبب تولید پروتئین در بدن می‌شود و همچنین زمینه ساخت DNA را در بدن نوزاد فراهم می‌کند. یکی دیگر فواید مهم روی تقویت سیستم ایمنی بدن است.

ید، این ماده از عوامل بسیار مهم برای سلامتی سیستم عصبی و تیروئید است. کمبود ید می‌تواند رشد جنین را تحت تاثیر قرار دهد و حتی در برخی از موارد منجر به مرگ جنین شود.

علاوه بر موارد گفته شده ویتامین‌های دیگری همچون ویتامین B6، C، A، E و همچنین مصرف امگا ۳ نیز در دوران بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

بیشتر بخوانید:  مصرف مولتی ویتامین بارداری ضروری است؟

 

زمان مصرف مکمل‌های بارداری

زمان مصرف انواع ویتامین‌ها و مکمل‌ها برای افزایش سلامت جنین و میزان مصرف آن‌ها تا حد زیادی به بدن مادر بستگی دارد. اما به طور کلی توصیه می‌شود که مراقبت‌های بارداری را باید پیش از شروع بارداری آغاز کرد، یعنی به عنوان مثال حداقل ۳ الی ۴ ماه قبل از بارداری مادر باید با تنظیم یک رژیم غذایی سالم و مصرف ویتامین‌های لازم خود را برای این دوران آماده کند. مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها معمولا تا پایان دوران شیردهی ادامه پیدا می‌کند.

با بهترین ویتامین‌های دوران بارداری آشنا شویم
با بهترین ویتامین‌های دوران بارداری آشنا شویم

عوارض جانبی مکمل‌های بارداری

مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها در دوران بارداری می‌تواند با عوارض جانبی همراه باشد. معمولا مواد این چنینی سبب ایجاد ناراحتی‌های گوارشی همچون یبوست، حالت تهوع، اسهال و سوزش معده در مادر می‌شود.

البته مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها بیشتر اوقات زمانی سبب ایجاد عوارض جانبی می‌شوند که در دوزهای بالا مصرف شده باشند.

مصرف بی‌رویه این مواد تنها سبب ایجاد عوارض جانبی بلکه سبب بروز بیماری‌هایی در بدن مادر و جنین نیز می‌شود. بنابراین بهتر است که مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها تحت نظر پزشک و همواره به اندازه باشد.