برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A
برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A

سایت ما در این مقاله قصد دارد به معرفی برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A  و بررسی تمام ابعاد مختلف   برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A  بپردازد. چنان چه شما نیز به دنبال یافتن اطلاعات کاملی  درباره ی   برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A  هستید، پیشنهاد می کنم این مقاله را از دست ندهید

کمبود ویتامین A می ‌تواند ناشی از مصرف ناکافی، سوء جذب چربی یا اختلالات کبدی باشد. کمبود ایمنی و خون سازی را مختل می ‌کند و باعث بثورات و اثرات معمول چشمی می ‌شود (مانند خشکی دهان، شب کوری). تشخیص بر اساس یافته های معمول چشمی و سطوح پایین ویتامین A است. درمان شامل ویتامین A است که به صورت خوراکی یا در صورت شدید بودن علائم یا سوءجذب علت، تجویز تزریقی است.

ویتامین A برای تشکیل رودوپسین، رنگدانه ی  گیرنده ی  نوری در شبکیه، مورد نیاز است. ویتامین A به حفظ بافت های اپیتلیال کمک می ‌کند و برای ثبات لیزوزوم و سنتز گلیکوپروتئین مهم است.

منابع غذایی ویتامین A از پیش ساخته شده عبارتند از روغن کبد ماهی، جگر، زرده ی  تخم مرغ، کره و محصولات لبنی غنی شده با ویتامین A. بتاکاروتن و سایر پروویتامین های کاروتنوئید موجود در سبزیجات برگ سبز و زرد، هویج و میوه های با رنگ تیره یا روشن به ویتامین A تبدیل می ‌شوند. کاروتنوئید ها زمانی که سبزیجات پخته یا همگن شده و با مقداری چربی(مثلا روغن ها) سرو می ‌شوند، بهتر جذب می ‌شوند. به طور معمول، کبد 80 تا 90 درصد ویتامین A بدن را ذخیره می ‌کند. برای استفاده از ویتامین A، بدن آن را در گردش خون آزاد می ‌کند که به پرآلبومین (ترانس تیرتین) و پروتئین متصل کننده به رتینول متصل است.

علت شناسی کمبود ویتامین A

کمبود اولیه ی  ویتامین A معمولاً ناشی از محرومیت طولانی مدت از رژیم غذایی است. این کمبود در مناطقی مانند جنوب و شرق آسیا بومی است، جایی که برنج بدون بتاکاروتن غذای اصلی است. خشکی چشم ناشی از کمبود اولیه یکی از علل شایع نابینایی در میان کودکان خردسال در کشور های در حال توسعه است.

کمبود ثانویه ی  ویتامین A ممکن است به دلیل:

  • کاهش فراهمی زیستی پروویتامین A کاروتنوئید ها
  • تداخل در جذب، ذخیره یا انتقال ویتامین A
بیشتر بخوانید:  بهترین مارک پودر کلاژن

تداخل با جذب یا ذخیره سازی در بیماری سلیاک، فیبروز کیستیک، نارسایی پانکراس، بای پس دوازدهه، اسهال مزمن، انسداد مجرای صفراوی، ژیاردیازیس و سیروز احتمال دارد. کمبود ویتامین A در سوء تغذیه ی  طولانی مدت پروتئین-انرژی شایع است، نه تنها به این دلیل که رژیم غذایی کمبود دارد، بلکه به این دلیل که ذخیره و حمل و نقل ویتامین A معیوب است.

برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A
برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A

علائم و نشانه های کمبود ویتامین A

اختلال در انطباق تاریکی چشم، که می ‌تواند منجر به شب کوری شود، از علائم اولیه کمبود ویتامین A است. خشکی چشم که تقریباً پاتوژنومیک است، در نتیجه ی  کراتینه شدن چشم ها ایجاد می ‌شود. این شامل خشک شدن پوست و ضخیم شدن ملتحمه و قرنیه است. تکه های کفی سطحی متشکل از بقایای اپیتلیال و ترشحات روی ملتحمه ی  پیازی در معرض دید (لکه های بیتوت) ایجاد می ‌شوند. در کمبود پیشرفته، قرنیه تیره می ‌شود و می ‌تواند فرسایش ایجاد کند که می ‌تواند منجر به تخریب آن (کراتومالاسی) شود.

کراتینه شدن پوست و غشا های مخاطی در دستگاه تنفسی، گوارشی و ادراری ممکن است رخ دهد. خشک شدن، پوسته پوسته شدن و ضخیم شدن فولیکولی پوست و عفونت های تنفسی می ‌تواند ایجاد شود. ایمنی عموماً مختل می ‌شود. هر چه بیمار جوان تر باشد، اثرات کمبود ویتامین A شدید تر می ‌شود. تاخیر در رشد و عفونت در بین کودکان نیز شایع است. میزان مرگ و میر در کودکان مبتلا به کمبود شدید ویتامین A می ‌تواند بیش از 50 درصد باشد.

تشخیص کمبود ویتامین A

یافته های چشمی حاکی از کمبود ویتامین A است. سازگاری با تاریکی می ‌تواند در سایر اختلالات (مانند کمبود روی، رتینیت پیگمانتوزا، عیوب انکساری شدید، آب مروارید، رتینوپاتی دیابتی) مختل شود. چنان چه سازگاری با تاریکی مختل شود، اسکوتومتری میله ای و الکترورتینوگرافی انجام می ‌شود تا مشخص شود که آیا کمبود ویتامین A علت آن است یا خیر.

سطح سرمی رتینول اندازه گیری می ‌شود. محدوده ی  طبیعی 28 تا 86 میکروگرم در دسی لیتر (1 تا 3 میکرومول در لیتر) است. با این حال، سطح آن تنها پس از پیشرفت کمبود کاهش می ‌یابد زیرا کبد حاوی ذخایر زیادی از ویتامین A است. علاوه بر این، کاهش سطح ممکن است ناشی از عفونت حاد باشد که باعث می ‌شود سطح پروتئین متصل کننده به رتینول و ترانس تیرتین (که پرآلبومین نیز نامیده می ‌شود) به طور موقت کاهش یابد. آزمایش درمانی ویتامین A نیز ممکن است به تایید تشخیص کمک کند.

بیشتر بخوانید:  روغن های گیاهی چگونه درمان می کنند؟

پیشگیری از کمبود ویتامین A

رژیم غذایی باید شامل سبزیجات با برگ سبز تیره، میوه هایی با رنگ های تیره یا روشن (مانند پاپایا، پرتقال)، هویج و سبزیجات زرد رنگ (مانند کدو حلوایی، کدو تنبل) باشد. شیر و غلات غنی شده با ویتامین A، جگر، زرده ی  تخم مرغ و روغن کبد ماهی مفید هستند. کاروتنوئید ها وقتی با مقداری چربی رژیم غذایی مصرف شوند بهتر جذب می ‌شوند. چنان چه در شیرخواران مشکوک به آلرژی به شیر باشد، باید ویتامین A کافی در تغذیه با شیر خشک به آن ها داده شود.

 

درمان کمبود ویتامین A

کمبود ویتامین A در رژیم غذایی به طور سنتی با ویتامین A پالمیتات در روغن ۶۰ هزار واحد خوراکی یک بار در روز به مدت 2 روز و به دنبال آن چهار هزار و پانصد واحد خوراکی یک بار در روز درمان می ‌شود. در صورت وجود استفراغ یا سوء جذب یا خشکی دهان، دوز ۵۰ هزار واحد برای نوزادان کم تر از 6 ماه، ۱۰۰ هزار واحد برای نوزادان 6 تا 12 ماه یا ۲۰۰ هزار واحد برای کودکان بالای 12 ماه و بزرگسالان باید به مدت 2 روز تجویز شود.. دوز های مشابه برای نوزادان و کودکان مبتلا به سرخک عارضه دار توصیه می ‌شود.

کمبود ویتامین A یک عامل خطر برای سرخک شدید است. درمان با ویتامین A می ‌تواند طول مدت اختلال را کوتاه کند و ممکن است شدت علائم و خطر مرگ را کاهش دهد. توصیه می ‌شود که همه ی  کودکان مبتلا به سرخک 2 دوز ویتامین A (100000) واحد برای کودکان کم تر از 12 ماه و ۲۰۰ هزار واحد برای کودکان بالای 12 ماه با فاصله ی  ۲۴ ساعت دریافت کنند.

برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A
برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A

نتیجه گیری نهایی درباره ی مقاله ی   برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A

در این مقاله ما سعی کردیم درباره‌ ی   برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A  به شما اطلاعات درستی داده باشیم و شما را با همه ی ابعاد   برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A  آشنا سازیم .

بیشتر بخوانید:  خطرناک ترین قرص اعصاب

به طور کلی باید اظهار کرد که کمبود ویتامین A می ‌تواند ناشی از مصرف ناکافی، سوء جذب چربی یا اختلالات کبدی باشد. کمبود ایمنی و خون سازی را مختل می ‌کند و باعث بثورات و اثرات معمول چشمی می ‌شود (مانند خشکی دهان، شب کوری). تشخیص بر اساس یافته های معمول چشمی و سطوح پایین ویتامین A است. درمان شامل ویتامین A است که به صورت خوراکی یا در صورت شدید بودن علائم یا سوءجذب علت، تجویز تزریقی است. ویتامین A برای تشکیل رودوپسین، رنگدانه ی  گیرنده ی  نوری در شبکیه، مورد نیاز است. ویتامین A به حفظ بافت های اپیتلیال کمک می ‌کند و برای ثبات لیزوزوم و سنتز گلیکوپروتئین مهم است.

در پایان این مقاله از این که تا انتهای این مقاله‌ با سایت داروبیار همراهی کردید از شما بی نهایت سپاس گزاریم و امید داریم که در این مقاله ی سایت ما به شما راهنمایی درستی درباره‌ ی   برخی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین A  کرده باشیم.