نقش ویتامین D در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس
نقش ویتامین D در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس

مالتیپل اسکلروزیس (MS) یک روند التهابی و خود ایمن است که با تخریب غلاف میلین در سیستم عصبی مرکزی مشخص می‌شود. از دلایل احتمالی این بیماری می‌توان به کمبود ویتامین D و افزایش سطوح استرس اکسیداتیو و التهاب اشاره کرد. لذا این مقاله مروری به بررسی نقش ویتامین D بر روی سطوح استرس اکسیداتیو و فاکتورهای التهابی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز می‌پردازد. مطالعات مختلف نشان داده‌اند در بیماران دارای MS سطوح سرمی فاکتورهای پیش التهابی افزایش و ضد التهابی کاهش می‌یابد. بنابراین ویتامین D که به شکل فعال آن تجویز می‌شود می‌تواند در تنظیم عملکرد ایمنی سلولی موثر باشد و استرس اکسیداتیو و تولید سیوکین‌های التهابی را کاهش و ضد التهابی را افزایش دهد. همچنین این ویتامین می‌تواند روی متابولیسم انرژی اثر گذارد تا آنجاییکه کمبود این ویتامین متابولیسم پایه را افزایش داده و انرژی کافی در اختیار نورون‌های وابسته به انرژی قرار نمی‌گیرد. یافته‌های این مطالعه نشان داد ویتامین D می‌تواند یک نقش دو طرفه در ایجاد تعادل بین سیتوکین‌های التهابی و ضدالتهابی داشته باشد و با دارا بودن نقش آنتی‌اکسیدانی و کاهش استرس اکسیداتیو در بهبود بقاء بیماری MS موثر باشد. یافته‌های این مطالعه نشان داد ویتامین D می‌تواند یک نقش دو طرفه در ایجاد تعادل بین سیتوکین‌های التهابی وضدالتهابی داشته باشد و با دارا بودن نقش آنتی اکسیدانی و کاهش استرس-اکسیداتیو دربقاء بیماری MS موثر باشد.

اخیراً تحقیقات زیادی پیرامون ارتباط بین مولتیپل اسکلروزیس و ویتامین D انجام شده است. محققان سطح پایین ویتامین D را به افزایش خطر ابتلا به MS مرتبط می‌دانند و احتمالاً افزایش شدت این بیماری با کمبود ویتامین D وجود دارد.

بیشتر بخوانید:  درمان های خانگی برای سیاتیک

بهترین راه برای به دست آوردن ویتامین D نور خورشید است، به همین دلیل آن را ویتامین آفتاب نامیده می‌نامند اما همیشه نمی‌توان از خورشید به‌اندازه کافی دریافت کرد. کمبود ویتامین D  احتمال ابتلا به MS و همچنین احتمال عود را در کودکان بیشتر می‌کند. خستگی، تغییر در بینایی، ضعف، گزگز اندام‌ها (Numbness & Tingling)، درد، عدم تعادل، سفتی، مشکلات اجابت مزاج و ادرار، تغییرات هیجانی و خلقی شامل افسردگی و اضطراب، مشکلات تکلم، مشکلات حافظه و تمرکز از جمله علائم MS است.

 

منبع: نشریه Neurology