مصرف زیاد ویتامین آ.د برای نوزادان و کودکان چه عوارضی دارد؟
مصرف زیاد ویتامین آ.د برای نوزادان و کودکان چه عوارضی دارد؟

ویتامین آ.د(AD ) برای نوزادان و کودکان یک مکمل ضروری است که میبایست از پانزده روزگی تا ۲ سالگی، روزی ۱۵ تا ۲۵ قطره (متناسب با میزان رشد) به آن ها خورانده شود. در ادامه در داروخانه انلاین داروبیار درباره عوارض زیاد دادن قطره آد به نوزاد و زمان و مقدار لازم مصرف این مکمل اطلاعات مفیدی ارائه میشود.

مصرف ویتامین آ.د

ویتامین آ و ویتامین د برای رشد و همینطوراستخوان سازی در نوزادان بسیار ضروری هستند. برای نوزادان تا شش ماهگی، خوراندن هر چیزی جز شیر، حتی آب ممنوع میباشد. اما با این حال، از پانزده روزگی نوزاد لازم است که قطره ویتامین آ د (AD) به او خورانده شود. در ایران هم مانند بسیاری از کشور‌ها، این دو ویتامین به صورت قطره ویتامین آ.د(AD) برای نوزاد از روز پانزدهم تولد تا سن دو سالگی به میزان روزی ۱۵ تا ۲۵ قطره ( براساس میزان رشد او) تجویز می‌شود.

نیاز به ویتامین A

ویتامین A به عنوان یکی از ضروری ترین مواد مورد نیاز بدن انسان، سبب بهبود بینایی، به خصوص تشخیص رنگ ها و توانایی دید در شب می‌شود. همچنین، این ویتامین به ساخت و ترمیم بلوک‌های اصلی سیستم ایمنی بدن و مبارزه با ویروس ها و انواع بیماری‌ها کمک می‌کند وهمچنین به صورت مستقیم بر بافت پوست و موی فرد تاثیر می‌گذارد. نوزادان و کودکانی که در سن کم ویتامین‌ A کافی به بدن‌شان نرسد در مقابله با بیماری‌ها ضعیف‌تر هستند و یک بیماری ساده ممکن است برای آن‌ها تبدیل به مسئله ای حاد و یا مرگبار شود.

منبع غنی ویتامین آ جگر، شیر، تخم مرغ، هویج و کدو تنبل میباشد.

بیشتر بخوانید:  بهترین زمان مصرف ویتامین e

مصرف زیاد ویتامین آ.د برای نوزادان و کودکان چه عوارضی دارد؟

نیاز به ویتامین D

ویتامین D  تاثیر مستقیمی بر رشد و تقویت استخوان‌ها دارد. این ویتامین از طریق جذب مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم، کانی سازی در استخوان‌ها را تقویت می‌کند. تأثیر دیگر ویتامین D برسیستم ایمنی بدن میباشد. این ویتامین نه تنها به مبارزه با اکثرعفونت‌های خارجی میپردازد، بلکه مانع خودایمنی شدن برخی از بیماری‌های خاص نیز می‌شود.

اگرچه بدن انسان قادر است ویتامین D تولید کند و هم چنین از شیر مادر نیز میتوان آن را دریافت کرد، اما این مقدار برای بدن کافی نیست؛ بنابراین لازم است با مصرف نمونه هایی ازمکمل‌های ویتامین D و حتی برخی مواد غذایی غنی شده با ویتامین D، مانند شیر یا غلات، این نیاز را مرتفع ساخت.

منابع غنی ویتامین D تخم مرغ، نان و ماهی‌های چرب میباشد.

عوارض قطره ویتامین آ+د برای نوزادان

۱. یبوست نوزاد یا کودک

۲. دو بینی چشم

۳. اسهال

۴. دردهای عضلانی – استخوانی

۵. کم اشتهایی

۶. خواب آلودگی و احساس کسل بودن

۷. تهوع و استفراغ

۸. تکرر ادرار (شب ادراری)

۹. افزایش کلسیم خون(هایپرکلسمی): (وجود مقادیر بالای ویتامین D، می‌تواند منجر به افزایش آزاد شدن کلسیم از استخوان‌ها به جریان خون شود.)

معده درد

۱۰. آسیب به کلیه ها:

(این مکمل می‌تواند رسوب‌هایی کریستالی تشکیل دهد؛ این رسوبات در برخی بافت‌های نرم بدن ذخیره می‌شوند.این کریستال‌ها با توجه به تعداد، موقعیت و اندازه، می‌توانند منجر به آسیب های بافتی و در نهایت آسیب‌ دیدگی اعضای بدن و در نهایت نارسایی کلیه ها شوند.)

۱۱. ضربان قلب نامنظم و حمله ی قلبی

۱۲. کاهش تراکم استخوان

۱۳. کمبود آب در بدن

بیشتر بخوانید:  اولین علامت کمبود ویتامین سی

۱۴. التهاب لوزالمعده( پانکراتیت)

۱۵. آسیب به ریه

۱۶. اما مهم ترین عارضه ی مصرف بیش از حد این ویتامین، افزایش فشار در جمجمه ی نوزاد یا کودک میباشد که باید آن را خطری جدی تلقی کرد.

از دیگر عوارض مصرف بی رویه ی این مکمل میتوان به تغییرات در پوست (خشک شدن و پوسته پوسته شدن)، شکنندگی ناخن ها، ریزش مو، خشکی لب ها، ترک خوردن گوشه ی دهان، خشکی بینی و چشم ها، التهاب لثه ها، سردرد، تحریک پذیری کودکان ونوزادان اشاره کرد.

میزان مصرف قطره ویتامین آ د برای نوزاد

به توصیه کمیته ملی تغذیه؛ به کودکان کمتر از دو سال باید یک سی سی مولتی ویتامین یا قطره A+D هر روز از 3 تا 5 روزگی تا دو سالگی داده شود. به عبارت دیگر مقدار مصرف قطره ویتامین آ د برای کودکان، یک سی سی معادل 25 قطره ویتامین آ.د است. البته با توجه به قطره چکان های مختلف مصرفی شرکت های دارویی، محتویات بسته A+D یا مولتی ویتامین (برای تعیین تعداد قطره معادل یک سی سی) را یادداشت کرده و بر اساس آن عمل کنید.

روش‌های پیشگیری از کمبود ویتامین آ در کودک:

_برنامه غذایی سرشار از ویتامین آ، برای کودک یکی از تاثیرگذارترین موارد در کمبود ویتامین آ می‌باشد.

_آموزش در سطح وسیع به مردم برای مصرف ویتامین آ، و عدم زیاده‌روی در خوردن مکلمل‌های دارویی ویتامین آ که جلوگیری از مسمومیت دارویی شود.

_برای تامین ویتامین آ کودک خود می‌توانید در حیاط خانه‌هایتان و یا گلدان‌های بزرگ یک باغچه‌ی کوچک از سبزی‌ها و صیفی‌جات ایجار کنید تا در برنامه روزانه خود از آن مصرف نمایید.

بیشتر بخوانید:  برای افزایش قد چه بخوریم؟

_و مصرف ویتامین آ در کودکان تا یک سالگی و در مناطقی که کمبود ویتامین آ رایج‌تر است تا دو سالگی روزی بیست‌وپنج قطره ویتامین آ داده شود.

_توزیع ویتامین آ صورت گیرد که برای کودکان شش ماه تا یازده ماهه می‌تواند یک کپسول صد هزار واحدی باشد و برای کودکان یک سال تا پنج سال یک کپسول دویست هزار واحدی داده شود.

نتیجه:

مصرف ویتامین آ.د خواص بسیار زیادی برای بدن کودک دارد و همچنین اورا در برابر بیماری ها و برخی از عفونت ها حفظ میکند.

اما لازم است این مکمل تحت نظر پزشک متخصص و براساس دستور وی، با توجه به میزان رشد کودک شما مصرف شود.

چرا که ممکن است در کنار عوارض قابل جبران، برخی مشکلات جدی نیز برای بدن کودک و نوزاد به وجود آورد که قابل جبران نباشد.

باید به این نکته توجه کنید که هر چقدر غذا سرشار از ویتامین آ مصرف کنید موجب مسمومیت نمی‌شود بلکه این مسمومیت در اثر بیش از حد مصرف مکمل‌های دارویی ویتامین آ می‌باشد. هر کودکی بسته به کمبود ویتامین موجود در بدنش و به علاوه براساس شرایط سن و وزن کودک دوز مصرفی برای او پزشک تجویز می‌کند، اگر می‌خواهید بدون تجویز پزشک به کودک خود ویتامین آ بدهید باید برطبق بروشور موجود در دارو عمل کنید.