
عوارض کمبود و مصرف بیش از حد ویتامین D

مقدمه
ویتامین دی یکی از مهمترین ویتامین ها است که همه انسان ها از طریق یک منبع محیطی یعنی نور خورشید می توانند بدون محدودیت به آن دسترسی پیدا کنند. ویتامین دی در جذب کلسیم، عملکرد ایمنی و محافظت از استخوان، عضلات و سلامت قلب نقش دارد این ویتامین به طور طبیعی در غذا وجود دارد و با قرار گرفتن پوست در معرض آفتاب نیز تولید می شود و برای سلامتی بسیار مهم است. اکثر افراد ویتامین دی کافی دریافت نمی کنند بنابراین به مصرف مکمل نیاز دارند. با این حال، ممکن است (در موارد نادر) تشکیل این ویتامین در بدن به میزان سمی برسد.
عوارض مصرف بیش از حد ویتامین D
تعداد کمی از غذاها، حاوی ویتامینD هستند؛ به همین دلیل، بسیاری از افراد از مکملهای آن استفاده میکنند. استفادهی طولانی مدت از این مکملها، میتواند با عوارض جانبی مختلفی همراه باشد؛
افزایش کلسیم خون
بین ویتامین D و کلسیم، رابطهی تنگاتنگی وجود دارد. وجود مقادیر زیادی متابولیتهای ویتامین D در خون، باعث افزایش میزان کلسیم جذب شده توسط روده میشود.
حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها
طبق آمار از هر 10 نفر چهار نفر حالت تهوع و استفراغ را تجربه کرده و سه نفر نیز اشتهایشان را از دست داده بودند.
معده درد، یبوست یا اسهال
درد معده، یبوست و اسهال، از مشکلات شایع گوارشی بوده که غالباً با عدم تحمل مواد غذایی یا سندرم رودهی تحریک پذیر مرتبط هستند.
آسیب کلیه
کلسیم بیش از حد در جریان خون، میتواند به فسفات متصل شده و رسوبهایی کریستالی را تشکیل دهد و آسیب دیدگی اعضای بدن شوند.
ضربان قلب نامنظم و حملهی قلبی
هایپرکلسمی شدید میتواند توانایی عملکرد سلولهای قلب را کاهش یا تغییر دهد.
کاهش تراکم استخوان
ویتامین D بیش از حد میتواند برای سلامتی استخوانها مضر باشد و کاهش تراکم استخوان یکی از عوارض ویتامین دی بیش از حد است.
7.کمبود آب بدن
افزایش ویتامین دی و به دنبال آن، افزایش کلسیم در خون میتواند به توانایی کلیهها در تغلیظ ادرار آسیب رساند.
پانکراتیت (التهاب لوزالمعده)
هایپرکلسمی میتواند باعث پانکراتیت حاد شده که به معنای التهاب لوزالمعده است.
آسیب ریه
یکی دیگر از عوارض ویتامین دی بیش از حد، آسیب ریه است.
عوارض کمبود ویتامین D
ویتامین D در بسیاری از عملکردهای بدن و اندام ها نقش اساسی دارد. اما کمبود آن در بخش های مختلف بدن می تواند عوارض مختلفی را به همراه داشته باشد که در ادامه به چند مورد آن می پردازیم؛
تعریق سر:
تعریق بیش از حد در نوزادان تازه متولدشده که به طور متداول ناشی از تحریک پذیری عصبی- عضلانی است، از علائم اولیه کمبود این ویتامین به شمار می رود.
شکستگی های تنشی استخوانی:
شکستگی های تنشی ناشی از کاهش تراکم استخوان است و نوعی شکستگی ناکامل است که در اثر نیروهای کم بر استخوان های کم تراکم وارد می شود.
درد مزمن و ضعف عمومی:
بین دردهای مزمن و کمبود این ویتامین ارتباط وجود دارد.
تضعیف سیستم ایمنی بدن:
ویتامین D پیتیدهایی را در سیستم ایمنی بدن فعال می کند که نقش آنها واکنش به میکروب ها و عوامل بیماری از است و در صورت کمبود این نوع ویتامین ضعف سیستم ایمنی بدن رخ می دهد.
ریزش مو:
ویتامین دی یکی از مواد مغذی است که روی رشد مو تاثیر می گذارد و باعث می شود مو قوت خود را حفظ کند و ریزش موها کاهش یابد. نگه داشتن سطح این ویتامین در اندازه طبیعی خود، یکی از بهترین راه های مبارزه با ریزش مو بنا به دلایل تغذیه ای است.
نتیجه
ویتامین دی ویتامینی محلول در چربیست که نقشهای بسیاری در بدن ایفا میکند و در تنظیم رشد سلول ها، عملکرد سیستم عصبی، عضلانی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی نقش دارد و در برابر التهاب و عفونتها از بدن حمایت میکند. ویتامین دی باید به اندازه کافی مصرف شود زیرا استفاده بیش از حد ویتامین دی عوارض هایی را به همراه دارد و همچنین کمبود ویتامین دی نیزعوارضی برای بدن دارد در نتیجه باید به اندازه کافی این ویتامین را جذب بدن کنیم. اگر فکر می کنید که ممکن است ویتامین دی بدن شما زیاد باشد و یا دچار کمبود ویتامین دی شده اید به پزشک مراجعه کنید و آزمایشات لازم را انجام دهید.امیدواریم در این مقاله سایت داروبیار اطلاعات مورد نیاز شما را در اختیارتان قرار داده باشد
اشتراک گذاری
گروه واتساپی هم دارید؟
سلام عالی بود
مشاوره آنلاین از چه طریقی صورت می گیره؟
دست مریضاد استاد
خیلی خوشحالم که هستین
چه مطلب خوبی
شما کانال تلگرام هم دارین؟
این مطلب حرف نداشت
شادکام و سلامت باشید
لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنینم چجوری باهاتون ارتباط بر قرار کنم
کانال تلگرامی هم دارید ؟