پیشگیری از سنگ کلیه
با وجود اینکه هیچ راهی و هیچ دارویی برای پیشگیری قطعی و صد درصد از ابتلا به سنگ کلیه وجود ندارد، اطلاع از فاکتورهای مستعدکننده یا عوامل خطر ابتلا به سنگ ، ما را آگاه می سازد که چه نکاتی را برای کاهش ریسک تشکیل سنگ کلیه رعایت کنیم.
- اگر می خواهید با غذاهای پیشگیری کننده از سنگ کلیه آشنا بشوید، اگر میخواهید راه های جلوگیری از سنگ کلیه را بدانید تا آخر مقاله همراه داروخانه آنلاین داروبیار باشید.
چرا به سنگ کلیه مبتلا میشویم؟
آمار معتبر بیان میدارد که در یک جمعیت معمولی از هر نفر مذکر یک نفر و از هر دوازده فرد مونث یک نفر در تمام طول عمرشان حداقل یکبار سنگ کلیه را تجربه می کنند.
امروزه با توجه به افزایش عوامل خطر زا برای ابتلا به سنگ کلیه، نظیر: چاقی ،بیتحرکی و مصرف فراوان فستفودهای غنی از نمک و چربی، شاهد افزایش قابل توجه این سنگ کلیه هم در مردان و هم در زنان هستیم .
با توجه به اینکه سنگ کلیه علاوه بر درد ناتوان کننده و آزاردهنده و گاه غیرقابل تحملی که برای فرد مبتلا ایجاد می کند در صورت عدم درمان به موقع و عدم درمان صحیح میتواند باعث عوارضی نظیر عفونت های جدی کلیه با انتشار به خون و یا از بین رفتن فعالیت کلیه و نارسایی کلیه شود و هزینه های زیادی را برای درمان رهایی از عوارض به شما تحمیل کند.
بهتر است راه های کاهش ریسک ابتلا به سنگ کلیه را بشناسیم.
ژنتیک مناسب در کنار کم آبی بدن و سبک زندگی نادرست نظیر چاقی و داشتن اضافه وزن بیتحرکی مصرف نمک سدیم چربی و گوشت ها به میزان بالا، عواملی هستند که زمینه را برای تشکیل سنگ فراهم میکنند.
در این مقاله قصد داریم شما را با چند توصیه علمی برای پیشگیری از سنگ کلیه آگاه کنیم و باورهای غلط که در مورد سنگ کلیه در جامعه وجود دارد را اصلاح کنیم.
چگونه از ابتلا به سنگ کلیه پیشگیری کنیم؟
به خاطر داشته باشید که هیچ راهکار و دارویی وجود ندارد که بگوییم با انجام آن ها و مصرف آن دارو احتمال تشکیل سنگ کلیه در شما به صفر خواهد رسید ولی نکات شناخته شده و ثابت شده ای وجود دارد که رعایت آنها می تواند احتمال و میزان تشکیل سنگ را کاهش دهد
* نوشیدن آب فراوان:
یک فرد سالم با جثه طبیعی در آب و هوایی که درجه رطوبت و حرارت استاندارد و مناسب داشته باشدروزانه نیاز به شش تا هشت لیوان آب دارد. اگر همین فرد در محیطی با رطوبت و حرارت بیشتر زندگی می کند یا به علت فعالیتهای بدنی بیش از حد یا ورزش های سنگین دچار تعریق زیاد شده است یا به علت اسهال و استفراغ آب فراوانی از دست میدهد ، در وی میزان مایعات دریافتی از میزان فوق باید فراتر رود .
میزان آب مورد نیاز در زمان بارداری در زنان حتی گاهی به دوازده لیوان در روز نیز می تواند برسد.
نکته مهم اینکه نوشیدن قهوه، چای پررنگ ،انواع نوشیدنی های انرژی زا و کافئین دار،آب گازدار یا سودا،انواع نوشابه ها،آبمیوه های صنعتی نمی تواند جای آب را بگیرد.
اهمیت مصرف آب به میزان فراوان به این علت است که آب فراوان باعث ایجاد حجم بالایی در جریان ادرار میشود هم به دفع سنگ ریزه ها و کریستال های کوچک رسوب پیدا کرده کمک میکند و هم ادرار رقیق مانع رسوب املاح میشود.
جالب است بدانید در برخی از انواع سنگهای کلیه که زمینه ژنتیکی برای ابتلا به آنها لازم است به بیمار توصیه می شود که در شبها هم آب بنوشد.
*به حداقل رساندن مصرف بعضی از خوراکیها:
از شایع ترین سنگ های کلیه در سطح همه جوامع ، سنگ اگزالات کلسیم و سنگهای اگزالاتی می باشند.
شکلات و سیب زمینی شیرین ،چغندر قند، اسفناج ،ریواس بادام زمینی از خوراکی های با محتوای اگزالات بالا هستند. ما قصد نداریم به شما بگوییم که از این خوراکی ها استفاده نکنید بلکه توصیه ما مصرف متعادل خوراکی هاست.
مطلب دیگر این است که این نکته ارائه شده ممکن است از نظر تئوریک صحیح به نظر برسد ولی راهی برای درمان سنگ کلیه به شمار نمیآید.
محدود کردن مصرف لبنیات اصلا توصیه نمیشود . با وجود این که شایع ترین سنگ کلیه سنگ های کلسیمی هستند ولی نباید این باور غلط را داشته باشیم که مواد غذایی حاوی کلسیم مانند لبنیات کم چرب را از رژیم روزانه حذف کنیم. بدانید که حذف این مواد از رژیم غذایی میتواند ابتلاء شما به سنگ کلیه را حتی افزایش دهد. پس به جای اینکه خود را از مصرف لبنیات که منبع غنی از کلسیم هستند محروم بکنید، کافیست مصرف سدیم و نمک های سدیم را به حداقل برسانید.
نکته دیگر این است که موادی که حاوی اگزالات هستند را همزمان با موادی مصرف کنید که حاوی کلسیم هستند به این ترتیب ریسک تشکیل سنگها کمتر میشود.
چه خوراکی هایی برای پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه مصرف کنیم؟
مصرف لیمو ترش تازه به علت محتوای سیترات پتاسیم توصیه می شود. به یاد داشته باشید که آبلیمو های صنعتی که در فروشگاه ها به فروش می رسد حاوی عصاره های مصنوعی لیمو بوده و تاثیرات عالی لیموترش تازه را ندارد.
از نکات تغذیه ای دیگر این است که میزان قند های ساده مصرفی را به حداقل برسانید چون ثابت شده است که میزان مصرف قند با افزایش ریسک ابتلا به سنگکلیه همراهی دارد.
شاید بتوان استفاده از ترکیب آب و آب لیمو ترش تازه را با کمی عسل ,یک نوشیدنی مناسب برای پیشگیری از سنگ کلیه معرفی کرد. لیموترش حاوی اسید سیتریک است سیترات موجود در ادرار ترکیب پیدا کردن کلسیم با سایر مواد سازنده سنگ کلیه را دچار وقفه می کند و به این ترتیب مانع تشکیل کریستالهای کلسیم می شود. همچنین سیترات پیوند پیدا کردن کریستالهای تشکیل شده در کلیه وافزایش سایز سنگ کلیه را نیز کم میکند.
نکته تغذیه ای دیگر که باید به آن توجه کنیم کاهش مصرف غذاهای سرشار از پورین است.
این نکته را به خصوص افرادی که جنس سنگ آنها اسید اوریکی گزارش شده است بایستی رعایت بکنند. سنگهای اسید اوریکی در افرادی که گوشت قرمز ،دل و جگر،غذاهای دریایی مثل صدف دریایی مصرف می کنند بسیار زیاد گزارش می شود. مواد غذایی فوق غنی از مادهای به نام پورین هستند. مصرف بالای این ماده با تولید اسید اوریک بالا همراه است و لذا کار زیادی را به کلیه برای پاکسازی اسید اوریک تحمیل میکند. افرادی که خوراکیهایی مانند گوشت های قرمز دل و جگر و صدف ،مصرف میکنند به علت محتوای بالای اسید اوریک ادرار،ادرارشان اسیدی است .
توصیه میشود این افراد از مصرف بیش از حد غذاهای نامبرده پرهیز کنند به طور کلی مصرف سبزیجات،فیبرها،غلات کامل، لبنیات کم چرب ،کاهش وزن، تحرک بدنی،سیگار نکشیدن عدم مصرف الکل و پرهیز از رژیمهای ناگهانی و غیر اصولی و کاهش وزن های غیر اصولی همه و همه از نکاتی هستند که میتوانند برای پیشگیری از سنگ ها اسید اوریکی مناسب باشند.
شما با کاهش مصرف پروتئین های حیوانی که در گوشت های قرمز وجود دارد و جایگزین کردن میوه و سبزیجات بیشتر در رژیم غذایی روزانه خود احتمال اسیدی بودن ادرار را کاهش می دهید و در نتیجه ریسک تولید سنگ نیز کم می شود.
-توصیه های کلی که برای کاهش ابتلا به دفع سنگ کلیه وجود دارند شامل :
*اصلاح سبک زندگی :
کاهش وزن و برطرف کردن چاقی میتواند با احتمال بسیار زیاد با کاهش ریسک تشکیل سنگ کلیه همراهی داشته باشد. ثابت شده است که افرادی که چاق بودند و سنگ کلیه را تجربه کردهاند وقتی که به تناسب اندام می رسند دفعات عود سنگکلیه در آنها بسیار کاهش یابد.
کاهش مصرف گوشت قرمز دل و جگر و فرآورده های پروتئینی دریایی و گوشت سفید به مقدار زیادو به حداقل رساندن نمک های حاوی سدیم پرهیز از مصرف فست فود های غنی با نمک و چربی های مضر و تلاش برای افزودن سبزیجات و میوه ها و فیبرهای غذایی از مواردی هستند که میتوانند به ما در پیشگیری از سنگ کلیه کمک کنند.
یادمان باشد که در بعضی از افراد با وجود رعایت همه نکات به علل نقایص ژنتیکی تشکیل سنگ کلیه متوقف نمی شود.
از طرفی دیگر ما به خصوص در زنان شاهد سنگهای گاه بسیار درشت هستیم که عفونت های ادراری زمینهساز تشکیل آنها می باشند.
سخن پایانی:
امروزه شیوع بالای سنگ کلیه در جامعه را شاهد هستیم. اکثر سنگ های کلیه به طور خودبه خود با جریان ادرار و با درد دفع می شوند این درد در بسیاری از اوقات وحشتناک و ناتوان کننده است علاوه بر این درد، بعضی از سنگ ها می توانند فرد مبتلا را با عوارضی نظیر عفونتهای جدی کلیه و انتشار عفونت به خون و همچنین نارسایی و ورم کلیه مواجه کنند .
انواع مختلفی از سنگکلیه وجود دارد که ما نکاتی را برای پیشگیری از انواع شایع سنگ های کلیه در مقاله فوق ارائه کردیم. هیچ دارو و هیچ روشی در کل جهان وجود ندارد که با مصرف و رعایت آن بتوانیم ادعا کنیم که صددرصد به سنگ کلیه دچار نخواهیم شد.
اگر شما دچار سنگ کلیه هستید و سنگریزه دفع می کنید، توصیه می شود که سنگ برای آنالیز به آزمایشگاه فرستاده شود آنالیز و شناسایی ترکیب سنگ به پزشک شما کمک می کند تا صحیحتر ،راه های پیشگیری از ابتلای مجدد به سنگ کلیه را به شما بیاموزد.
کاهش مصرف گوشت قرمز دل و جگر و فرآورده های پروتئینی دریایی و گوشت سفید به مقدار زیادو به حداقل رساندن نمک های حاوی سدیم پرهیز از مصرف فست فود های غنی با نمک و چربی های مضر و تلاش برای افزودن سبزیجات و میوه ها و فیبرهای غذایی از مواردی هستند که میتوانند به ما در پیشگیری از سنگ کلیه کمک کنند.
یادمان باشد که در بعضی از افراد با وجود رعایت همه نکات به علل نقایص ژنتیکی تشکیل سنگ کلیه متوقف نمی شود.
از طرفی دیگر ما به خصوص در زنان شاهد سنگهای گاه بسیار درشت هستیم که عفونت های ادراری زمینهساز تشکیل آنها می باشند.
اشتراک گذاری
شما کانال تلگرام هم دارین؟
چطوری میتونیم از آخرین مطالبتون باخبر بشیم
واقعا ارزش وقت گذاشتن داشت
حساب توییتری هم دارید؟
نویسنده این متن کیه؟
هزینه تبلیغات توی سایت شما چنده؟
مطلب خوبی بود
با اجازتون بازنشر شد
دست مریضاد استاد
مطلب به درد بخوری بود
میشه مطلب رو توی وبلاگ خودم بزارم؟